top of page
Obrázek autoraInstitut Origanum

Jak se liší profese psychiatra od klinického farmaceuta?

Aktualizováno: 14. 10.

Psychiatr i klinický farmaceut hrají v léčbě závislostí důležitou roli, ale jejich odbornost a zaměření se liší. V multidisciplinárním týmu Institutu Origanum máme zastoupení obou profesí a naši klienti využívají konzultací od obou.


V čem se tyto dvě profese odlišují a kde se doplňují?


Psychiatr poskytuje komplexnější léčbu závislosti tím, že se zabývá jak psychologickými, tak fyzickými aspekty, nabízí psychoterapii a předepisuje léky. Léčí celého člověka, včetně souběžně se vyskytujících duševních onemocnění.



konzultace s psychiatrem při odvykání od alkoholismu, užívání léků, detoxifikace
V Institutu Origanum se například můžete potkat s MUDr. Jonášem Kolibíkem, psychiatrem a terapeutem.


Klinický farmaceut se zaměřuje konkrétně na léky, které užíváte, a zajišťuje jejich bezpečnost, účinnost a správnou léčbu. Spolupracují s psychiatry nebo jinými zdravotnickými pracovníky, ale neposkytují terapii ani nediagnostikují poruchy duševního zdraví.


Odbornost a vzdělání


Psychiatr je lékař, který se specializuje na diagnostiku a léčbu duševních poruch, včetně závislostí. Je schopen posoudit jak stavy duševního zdraví (např. deprese, úzkost), tak poruchy způsobené užíváním návykových látek a může předepisovat léky související s duševním zdravím a závislostmi.


Klinický farmaceut je odborník na užívání léků, který se zaměřuje na to, jak léky působí na organismus, jak se vzájemně ovlivňují s jinými léky a jak je lze bezpečně a účinně užívat. Obvykle nediagnostikuje ani neléčí duševní onemocnění, ale zaměřuje se na optimalizaci medikamentózní léčby a řešení problémů souvisejících s léky.


Přístup k léčbě


Přístup psychiatra je komplexnější a zahrnuje posouzení duševního zdraví, diagnostiku souběžných duševních poruch a předepisování léků k léčbě závislosti i základních psychiatrických onemocnění (např. antidepresiv, antipsychotik nebo stabilizátorů nálady). Často kombinují farmakologickou léčbu s psychoterapií nebo pacienty doporučují terapeutům k poradenství.





Klinický farmaceut se zaměřuje konkrétně na léky, které užíváte, zvládání odvykání od léků, upravuje dávkování, předchází škodlivým interakcím a zajišťuje bezpečné užívání předepsaných léků. Obvykle neposkytuje přímou psychologickou léčbu nebo terapii, ale spolupracuje s ostatními poskytovateli zdravotní péče s cílem zajistil bezpečné užívání léků.


Léčba pomocí léků


Psychiatři mohou předepisovat a řídit léčbu závislostí, včetně léčby pomocí léků (např. buprenorfin, metadon, naltrexon), a mohou dohlížet na celkový proces zotavení duševního zdraví a odvykání od užívání návykových látek.





Klinický farmaceut může pomoci optimalizovat léčbu pomocí léků zajištěním správného dávkování, monitorováním nežádoucích účinků a poradenstvím ohledně bezpečných úprav medikace. Neposkytuje však plnou behaviorální a psychologickou podporu, kterou vedle léčby pomocí léků naopak psychiatři nabízí.


Rozsah péče


Poskytují komplexní péči, která zahrnuje řešení základních příčin závislosti, souběžných duševních poruch, terapii a medikaci. Zaměřují se na psychické i fyzické aspekty zotavení ze závislosti.


Klinický farmaceut se především zaměřuje na bezpečné a účinné užívání léků, zejména na zvládání vedlejších účinků, interakcí a zajištění správného užívání léků. Jejich role je zaměřena spíše na farmakologii než na celkovou péči o duševní zdraví.


Cíle poradenství


Psychiatr se zaměřuje na psychické i fyzické aspekty závislosti a nabízí kombinaci psychoterapie, poradenství a léků k léčbě závislosti a jakýchkoli souvisejících problémů s duševním zdravím.


Cílem klinického farmaceuta je optimalizovat léčebné režimy, snížit riziko lékových interakcí, zajistit bezpečnou detoxikaci a poskytnout poradenství o tom, jak léky fungují a jak mohou podpořit zotavení ze závislosti.



Potřebujete konzultaci ohledně vašeho závislostního chování, duševního zdraví či užívání léků případně jiných látek a jejich dopad na vaše zdraví? Jsme tu pro vás.





Multidisciplinární tým odborníků Institutu Origanum má přes 15 členů.



23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti


bottom of page