top of page

Léčba závislostí - jak si vybrat vhodnou léčbu?

Aktualizováno: před 6 dny


Jsme si vědomi toho, že motivace ke změně je velmi dynamickým procesem. Někdy je člověk rozhodnut učinit změnu ihned, posléze se stáhne a vrací k „osvědčeným“, i když škodlivým způsobům, jak si ulevit.


Máme pro to velké pochopení, únikové strategie od neznámého jsou nám všem přirozené. Nemusíte ale čekat až vaše obtíže či trápení nabydou neúnosné podoby. Jakákoliv forma terapie může sloužit i jako prostředek prozkoumání aktuální situace nebo její zpřehlednění. 





Dovedeme si představit, že nacházíte-li se v tíživé situaci, kdy přemýšlíte nad tím zda vůbec a jakou případně vyhledat pomoc pro své obtíže, můžete si při hledání trochu ztrácet v nepřeberné nabídce organizací nabízející podporu. Tyto věcné informace tedy možná berte jako průvodce pro vás, kdo o terapeutické pomoci přemýšlíte.  




V první řadě je jistě dobré dát na svojí intuici, filosofie zařízení by vám měla být zkrátka sympatická. Rozhodnete-li se pro individuální terapii, je v pořádku „vyzkoušet si“ jestli vám terapeut bude sedět. Růst v terapii je samozřejmě spojen s menší či větší mírou sebeodhalování se a to se děje prostřednictvím procesu, kterému říkáme navázání terapeutického vztahu a posléze pracovní aliance. 





Mnohá zařízení zabývající se léčbou závislosti lákají na terapeutickém působení na základě vlastní zkušenosti se závislostí a životem v abstinenci. Zapojování ex-userů a peer konzultantů má u nás mnohaletou tradici, zejména při rozvoji terapeutických komunit a nízkoprahových zařízení pro drogové závislé v devadesátých letech.


Vlastní prožitá zkušenost může být jistě velikou inspirací, je podnětné míti v rámci úzdravy před sebou pozitivní vzory spíše než-li ty odstrašující. Nyní je ale třeba si pragmaticky uvědomit, že komplexní léčba by měla stát zejména na odborných základech. To neznamená, že by odborník zaujímal apriori expertní roli, naopak ho letité zkušenosti a vzdělávání vyvazují z pasti „prodejců zázraků“. Každý je v životě dříve nebo později přirozeně konfrontován s vlastními stíny a krizemi, čili každý má nějakou zkušenost. I to je principem odborného a psychoterapeutického vzdělávání, tedy zpracovávání a kultivování svých aspektů osobnosti tak, aby bylo dosaženo co největší možné autenticity a vyrovnanosti, tedy i schopnosti dávat. A to je běh na dlouhou trať.




Kromě  tedy toho, že se v terapii budete cítit svobodně a bezpečně je také dobré ověřit si, že spolupracujete opravdu s odborníkem na danou problematiku. Nejen v oblasti závislosti, ale i jiné duševní nepohody je důležité, aby byl váš terapeut, psycholog, adiktolog či psychiatr dostatečně vzdělaný v klinické oblasti péče o duševní zdraví. U každého byste měli dohledat, že je vysokoškolsky vzdělán v psychiatrii, psychologii, adiktologii, sociologii či příbuzných oborech. Kromě toho je důležité pro takového odborníka absolvovat několikaletý certifikovaný psychoterapeutický výcvik, který ho kromě erudice a členství v odborných asociacích zavazuje plnit psychoterapeutický etický kodex a taktéž je jeho práce pravidelně supervidována.  





Není nezbytně nutné si ihned ujasnit zda podstoupíte léčbu ambulantní nebo pobytovou, vše je možno probrat na vstupní konzultaci, kde je samozřejmě také dostatek prostoru pro rozptýlení nejrůznějších obav a doplnění detailních informací. Odborník, který vám bude k dispozici, vám pomůže naplánovat nejvhodnější typ terapie. 



Adiktologická poradna Institutu Origanum
Adiktologická poradna a ambulance, Jindřišská 24, Praha 1

Zjednodušeně lze samozřejmě říci, že pokud jsou obtíže plynoucí ze závislosti natolik intenzivní,  že se kupříkladu nedaří návykovou látku vysadit (a to i vzhledem k rizikům, která jsou spojena s odvykacími stavy), je důležité podstoupit detoxifikaci v bezpečném a profesionálním prostředí pod zdravotnickým dohledem. Čili je důležité prozkoumat, zda zařízení, kde se chystáte léčbu absolvovat je připraveno vám tyto podmínky poskytnout v nejvyšší možné kvalitě.





Na to pak může navazovat vysoce intenzivní individuální a skupinová psychoterapeutická práce v prostředí pobytového sanatoria, kdy je velkým benefitem být nějaký čas mimo domov a zaměstnání, zkrátka skutečně se sebou samým. Samozřejmě je příhodné, aby byl kmenovém týmu zařízení také přítomen psychiatr, který provede vstupní a dále průběžná vyšetření, při kterých je v případě potřeby a zájmu schopen nastavit šetrnou a efektivní podpůrnou medikaci.





Pro dosažení maximálního efektu a pro prevenci zkoumání nejrůznějších kontraindikací je nevyšším standardem pak možnosti medikace konzultovat i s klinickým farmaceutem. 


Dostáváme se tedy k dalšímu velice důležitému pilíři po tomto, řekněme medicínském, tedy k tomu psychoterapeutickému. V této oblasti bývá užitečné, pokud je tým svým psychoterapeutickým zaměřením pestrý, ale zároveň kompaktní. V oblasti léčby závislosti se jeví jako efektivní syntéza zdánlivě protichůdných terapeutických směrů, tedy kupříkladu směry psychodynamické s vybranými technikami z přístupu kognitivně behaviorálních.






V prvním případě, kromě velkého zřetele na adaptivní změnu, budete v terapii pracovat i se svými nevědomými obsahy v mysli (ať už kupříkladu prostřednictvím práce se sny, identifikace obranných mechanismů nebo při arteterapeutické tvorbě a její následné interpretaci). Obtíže, se kterými do terapie přicházíte je třeba také vnímat v širším interpersonálním kontextu, v čemž vás může velice dobře obohatit intenzivní skupinová psychoterapie. 


Kognitivně behaviorální přístupy bývají užitečné k aplikaci při prevenci relapsu, tedy monitoringu emocí, plánování a nácviku možných krizových situací. 

Kromě zaměření se na klienta, tedy na Vás a Vaše obtíže je velice doporučováno zapojit do terapie i blízké. Závislost bývá často nemocí celého systému, tedy rodiny nebo blízkého okolí. Je tedy dobré ověřit, zda je v zařízení možnost pracovat terapeuticky s partnerským párem či rodinou edukačně a podpůrně. 


Všechna jmenovaná pojetí se jeví jako dostatečně celostní, tedy kombinují biologický, psychologický i sociální přístup v léčbě závislosti.  


Velkým benefitem pro celkový proces úzdravy je ale přidání tzv. nadstandartních prvků v psychoterapii, tedy připojení dalších pojetí léčby. Důležitým aspektem může být aspekt spirituální (ne nutně ve smyslu religiózním). Spiritualita je přirozenou složkou osobnosti každého. V pojetí terapie zde hovoříme spíše o rozšiřování vědomí jako doplnění klasické psychoterapie, která vědomí spíše prohlubuje a snaží se nevědomé činit vědomým.



Součástí léčebného programu jsou masáže a fyzioterapeutické poradenství

Může se jednat o prvky práce s tělem jako je relaxace, meditace, masáže, fyzioterapie nebo holotropní dýchání. Další oblastí je zvědomování si vlastních emocí a myšlenek prostřednictvím kupříkladu aromaterapie či enviromentálního enrichementu.


Moderní klinika pro léčbu závislostí Institut Origanum
Pracovat sám na sobě je náročné. Věříme, že v důstojném a esteticky uspokojujícím prostředí se lépe čerpají síly k úzdravě.



Z oblasti neurověd je poměrně unikátní i obohacení léčby o cílené tréninky EEG Biofeedback, čili precizní „ladění“ vlastních emocí pomocí mozkových vln směrem k většímu souladu a stabilitě. 


To, co by se mohlo na první pohled zdát, že nesouvisí s léčbou duševních obtíží, jako je kupříkladu vyvážená domácí strava a zdravý pohyb jsou prokazatelně také protektivními faktory v léčbě jakožto celkové přestavbě životního stylu. 



Strava při léčbě závislostí
Máme stálého kuchaře, který umí přizpůsobit jídelníček vašim potřebám

Konečným prvkem, který jistě zaslouží samostatný článek, ale souvisí s bezprostředním ukončení základní léčby je zajištění následné péče. Někteří klienti vzpomínají, že není tak těžké abstinovat v léčbě jako učinit abstinenci trvalou. V reálném světe se všemi povinnostmi život často připravuje různě „testovací situace“, zkoušky, někdy i krize. V těchto případech a nezbytně pak na začátku je třeba po léčbě pokračovat v ambulantním doléčování.


Doléčování má také svou strukturu, různou délku a intenzitu, může probíhat individuálně či skupinově. Je každopádně důležité ověřit si, zda zařízení počítá s léčebným působením v dlouhodobém horizontu. 

 


Máme zkušenost se zajištěním vysoké míry diskrétnosti

pro všechny klienty, včetně veřejně známých osobností, manažerů na vysokých pozicích či majitelů firem.




55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page